Zomaar weten

Het is 2010. Ik zit in de klas en observeer mijn leerlingen. Ze maken een toets. Ik ga ze als hun docent, in gedachten bij langs. Bij één leerling krijg ik een gevoel dat het niet goed met hem is. Zomaar. Een paar weken later hoort de school dat het inderdaad niet goed gaat met deze leerling. 

 

Wellicht heb je ook zoiets meegemaakt. Bijvoorbeeld als je een kamer inloopt waar een paar mensen zitten en je ineens denkt, mmm, hebben ze hier net ruzie gehad? Of, je zoekt iemand voor een nieuwe klus en bij de eerste ontmoeting ‘weet’ je, deze moeten we hebben, maar in de opgestelde selectiecriteria is het net niet te vatten. 

 

Dit fenomeen noemen we ook wel “zomaar weten” waarmee je in een dergelijke situatie in contact bent. Of “innerlijk weten” zoals intuïtie ook wel genoemd wordt. Het is het totaal aan informatiebronnen van de mens, naast het rationele.

 

Vaak heb je ergens besloten deze informatie die je hebt, niet meer te delen of erop te vertrouwen. “Dat is toeval”, “onderbouw dat eens”, “dat klinkt wat vaag” heb je te vaak gehoord.

 

Het is goed om je te realiseren dat iedereen deze capaciteiten heeft. En, dat het mogelijk is om je intuïtie te ontwikkelen en te ontdekken wat het totaal aan capaciteiten je te vertellen heeft en hoe je dit kan inzetten in je dagelijks leven.


 

Wil je regelmatig mijn nieuwsbrief "Perspectief Update" ontvangen?

Ontvang 1 x per maand een korte mail met een perspectief blog en nieuws


Reactie schrijven

Commentaren: 0